Ergün Atalay: 7 bin 785 lirayı konuşacağız
Türkiye, pazarlık sürecini başlatan asgari fiyat belirleme gündemine odaklandı.
Bu kapsamda gözler, Taban Fiyat Tespit Komisyonu’nda taraflardan biri olan TÜRK-İŞ’te.
Başkan Ergün Atalay, Türkiye Yol-İş Sendikası’nın bir otelde düzenlenen 12. Olağan Genel Kurulu’na katıldı.
Programda konuşan Atalay, gündemdeki en değerli bahsin taban fiyat olduğunu belirterek, birliğin bulunduğu yerde asgari fiyatın değil ikramiye, yolluk, çocuk yardımı ve yemek yardımının masaya yatırılması gerektiğini söyledi.
“4 dönemdir asgari ücret teklifi vermedik”
Atalay, Asgari Fiyat Tespit Kurulu’nda asgari ücretin masaya yatırılmasını istediklerini belirtti. “4 dönemdir asgari ücretle ilgili bir teklifte bulunmadık. Önce işverenden, devletten açıklama istiyoruz. Çünkü halk biliyor ki TÜRK-İŞ çıkınca o rakamdan aşağı inmez.”dedi.
“TÜRK-İŞ 7 bin 785 lira olan açlık sınırının üzerinde konuşacak dedik”
TÜRK-İŞ’in belirlediği açlık sınırının 7 bin 785 lira, yoksulluk sınırının ise 10 bin 170 lira olduğunu belirten Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Halkın önüne çıkıp ‘TÜRK-İŞ açlık sınırının 7 bin 785 lira üzerinde’ diyeceğiz. Ama bazı hayırsever olmayanlar ‘TÜRK-İŞ 7 bin 785 lira dedi’ dediler. bizi yargılarlar.
Asgari ücret için bir teklifimiz yok. Bir haftadır bununla uğraşıyoruz.
“‘Pazarlık aşağıdan mı başlıyor?’ onlar söylüyor”
O masada olmayan herkes fikir veriyor, bize katkı sağlıyor ama bunun bedelini biz ödüyoruz.
Bana ‘Pazarlık aşağıdan mı başlıyor?’ diye sorun. onlar söylüyor. Bunu konuşacağız, 8-9 olacak, önümüze teklif gelecek. İnşallah bu son olur, o masada bir taban fiyat olur.”
“Siyasete girmek istemiyorum”
Atalay, gelecekte siyasete girmeyi düşünmediğini belirtti. “Ben demiryollarında çırak bir işçiyim. Dün de böyleydim bugün de aynıyım. TÜRK-İŞ’in başkanıyım. Türkiye beni seçiyor. 10 yıldır mevcut oyların yüzde 90’ını alıyorum. beni düşürürler, hepinizi düşürürler.”sözlerini kullandı.
Türkiye Patron Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği liderleriyle de görüştüklerini kaydeden Atalay, istedikleri sayı uygun görülmezse masaya oturmayacaklarını kaydetti.
“Taşeron sistemi adil değil”
EYT sorununun yıl sonuna kadar çözülebileceğini ve ülke gündeminden çıkarılabileceğini belirten Atalay, taşeron sorununun da çözülmesini istediklerini söyledi. Atalay, “İşçilerden biri aynı araçta yemek yiyor, biri yiyemiyor. Bu adil mi, burada huzur olur mu? Taşeronlara zaten maaş veriliyor, o parayı kendi işçine ver, devletin çatısı altında olsun. “değerlendirmesini yaptı.
“Emeklilik düzenlemesi yapılmalı”
Atalay, sendika olarak vergi konusunda da taleplerinin olduğunu, personelden alınan vergilerin adil olmadığını söyledi.
Atalay, emekli maaşlarının da düzenlenmesi gerektiğini belirtti. “20 bin lira emekli maaşı alanlar var, 4 bin lira maaş alanlar var bu adil mi? Kurban bayram ikramiyesi alırken çekildi, şimdi o parayla mağdurun iki ayağı da alındı” .”sözlerini kullandı.
“İş sağlığı ve güvenliği alanında sıkıntılar var”
Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar da Türkiye’deki önemli sorunlardan birinin iş sağlığı ve güvenliği alanında yaşanan sorunlar olduğunu belirtti.
Sendika olarak bir işçinin ölümünü dahi kabul etmediklerini belirten Ağar, şöyle konuştu: Personel, patron ve devlet olarak Türkiye’ye yakışmayan bu tabloyu bir an önce değiştirmemiz gerekiyor.”söz konusu.
TÜRK-İŞ Genel Kurulu’nun kıdem tazminatına ilişkin tespitinin kendilerinin en büyük teminatı olduğunu belirten Ağar, şu görüşleri paylaştı:
“Farklı istihdam biçimlerine, haksız fiyat uygulamalarına ve taşeron işçiliğine karşı Yol-İş camiamız aktif olarak mücadele etmektedir. Karayollarında, köy hizmet birliklerinde, il özel idarelerinde ve kamu iktisadi teşebbüslerinde çalışan ancak kapsam dışı bırakılan taşeron işçi alımı için yoğun çaba sarf etmekteyiz. dürbün. “